Meer dan 200 jaar brouwerij Opitter

Meer dan 200 jaar brouwerij Opitter

  • Mathieu Daemen, Freddy Jacobs
  • Uitgegeven in eigen beheer: Mathieu Daemen

Recensie

Tot voor kort was deze brouwerij vooral (on)bekend onder de naam St Jozef. We schrijven onbekend omdat ze inderdaad altijd wat in de schaduw werkte, ondanks de zeer puike bieren die ze maakt. Maar ze bleven er bescheiden bij… Dit boek brengt dus een uitgebreide blik op de geschiedenis van deze brouwerij, die ondertussen meer dan tweehonderd jaar oud is. Uiteraard is er daarbij ook veel aandacht weggelegd voor de mensen en families die generaties lang hun lot aan dat van de brouwerij verbonden. Tot zover kunnen we spreken van een ‘klassiek recept’. Ware het niet dat beide auteurs nog een tweede luik aan het boek verbonden: waar werd en wordt dit bier gedronken?

Gemeente per gemeente gingen ze op zoek naar de cafés die het Opitterse bier schonken en schenken. We krijgen zo een zicht op een deel van de Limburgse horecageschiedenis, met, natuurlijk, heel wat grappige, maar ook dramatische anekdotes. Wie ook maar een beetje tijd in de horeca doorbrengt, voor of achter de toog!, zal veel van die situaties herkennen. Want ondanks dat alles verandert, zijn het (gelukkig?) mensen die de dienst uitmaken in de horeca. En dan mag je je aan veel verwachten! Melden we nog dat ook dit boek weer rijkelijk geïllustreerd werd met heel wat foto’s uit grootmoe’s album, dan weet je gelijk dat ook  dit boek weer een aanrader is!

Hans

Boeken